BİR HÜZÜNLÜ ARALIKLI ORUÇ HİKAYESİ DAHA…

Belki hatırlayanlarınız olacaktır; bundan birkaç ay önce aralıklı orucun benzer kaloriyi almakta olan kişiler arasında anlamlı bir kilo kaybı avantajına yol açmadığını gösteren bir çalışmayı sizlere aktarmıştım. İşte bu bulguya destek sağlayan çok önemli bir çalışma daha yayınlandı geçtiğimiz hafta. Hem de hemen her araştırmacı hekimin ölmeden önce bir makalesinin yayınlamasını arzu edeceği tüm dünyanın tartışmasız 1 numaralı tıp dergisi olan New England Journal of Medicine’da. Bugün sizlere kısaca bu makaleden bahsedeceğim.

Çalışma, daha önceleri toplumsal düzeyde oldukça düşük obezite problemine sahip olsalar da son yıllarda giderek artan bir şekilde bu sorunla yüzleşmek durumunda kalan Çin’den bir grup araştırmacı tarafından yayınlanmış. Bu çalışmaya alınan hastalar iki gruba ayrılmışlar ve her iki gruba da düşük kalorili bir diyet programı düzenlenmiş (erkeklere 1500-1800 kcal/gün, kadınlara 1200-1500 kcal/gün). Ancak bir gruptan yukarıda kalori içeriği belirtilen diyeti saat 08 ile 16 arasındaki 8 saatlik periyod içerisinde tüketmeleri istenirken, diğer gruba da aynı miktar kalori içeriğini 24 saat içerisinde herhangi bir zaman diliminde tüketebilecekleri konusunda izin verilmiş. Diyet içeriğinin Çin toplumunun kültürel beslenme alışkanlıklarına göre düzenlenmesi ve çalışmaya alınan kişilere sıkı bir destek sağlayan ekibin olması da elbette ki güçlü yanları bu çalışmanın. Bu çalışmanın daha önceki benzer çalışmalardan farklılaşan diğer bir yönü de çalışmanın 12 ay gibi uzun bir izlem süresini içermesi.

Peki sonuçları ne çıkmış diye bakarsak, şunları görüyoruz: Bir defa, en önemli sonlanım noktası olarak alınan kilo kaybı konusunda her iki grup arasında bir farklılık saptanmamış, yani her iki gruptaki kişiler benzer ölçüde kilo vermişler. Belki de onun kadar önemli, ölçümlenen diğer sağlık parametreleri olan kan şeker metabolizması değerleri, kan basıncı (tansiyon) değerleri, bel çevresi ölçümündeki azalmalar açısından da her iki grup arasında, bir yıllık takip sonucunda bir farklılık gözlenmemiş.

Çalışmalarının sonucunu araştırmacılar şu şekilde özetliyorlar: Obez hastalarda zaman kısıtlı diyet, günlük kalori kısıtlaması yapılan diyetlerle karşılaştırılınca kilo kaybı, vücut yağ kaybı veya metabolik faktörlerdeki düzelme açısından ek bir fayda sağlamamıştır.

Benim bu çalışmadan çıkarttığım sonuç da bir önceki çalışmadan çok da farklı değil: Siz siz olun, diyet kulüpçülüğünden uzak durun. Elbette diyetin sürdürülebilirliği ve mikrobesin, lif ve protein açısından yeterliliği son derece önemli, elbette ki kalori alımında bir zaman kısıtlaması yapmak işinizi kolaylaştırabilir ama binlerce yıllık kuralda hala bir değişiklik yok: Giren kalori çıkan kaloriden daha az olduğu müddetçe kilo verebilirsiniz. Aldığınız kaloriyi ister 6-8 saat içerisine sıkıştırın isterseniz gün içerisine dengeli olarak bölün, bu gerçek değişmez, değiştirilemez.

 

Kaynak: N Engl J Med 2022;386:1495-504. DOI: 10.1056/NEJMoa2114833