UYKU

Aslında bana sağlıklı bir yaşam için ip uçlarını öğrenmeye gelenlere aklım erdiğince bu konuda benim bildiklerimi anlatmaya çalışırım ama itiraf etmeliyim ki aslında benim önemini vurguladığım ama uygulamaya geçirmekte zorlandığım ama son zamanlarda giderek daha fazla dikkat ettiğim bir konu var: UYKU…

Bu ve bundan sonraki birkaç iletimde uykunun önemine dair çoğunlukla bir nörofizyolog ve psikolog olan Dr. Matthew Walker’ın kitabı, makaleleri ve konuşmalarından öğrenebildiğim ‘uyku gerçekleri’ konusundaki çarpıcı bilgileri sizlere sunacağım.

İlki aslında bizim de içinde bulunduğumuz 70 ülkeden 1,5 milyar insanı kapsayan bir çalışma. Bildiğiniz gibi yakın zamanlara kadar gün ışığından daha fazla faydalanabilmek amacıyla ilkbaharda saatler 1 saat ileriye sonbaharda da 1 saat geriye alınırdı. Amerika’da Michigan bölgesindeki kalp krizi verilerinin araştırıldığı bir araştırmada şaşırtıcı bir şekilde ilkbahardaki saat düzenlemesinden sonraki ilk Pazartesi aslında pek çoğumuzun 1 saat daha az uyuduğu gecenin ertesinde kalp krizi görülme sıklığının %24 arttığı gözlenmiş. Ya saatlerin 1 saat geriye alındığı, daha fazla uyuma şansımızın olduğu gecenin sonrasında ne olmuş: Takip eden ilk Salı gününde kalp krizi geçirenlerin oranında %21 azalma görülmüş.

Ve, geçtiğimiz ay içerisinde yayınlanan pek çok yayının verilerini birleştiren bir meta analiz çalışmasında ilkbahardaki saat düzenlemesinden sonraki bir hafta içerisinde kalp krizi riskinin anlamlı derecede arttığı gösterildi.

Şaşırtıcı ve etkileyici sonuçlar. Sizce de uykunun önemini bundan daha fazla yüzümüze vuracak bir kanıta gerek yok değil mi ?

Kaynaklar:

Sandhu A, Seth M, Gurm HS. Daylight savings time and myocardial infarction. Open Heart. 2014;1(1):e000019. Published 2014 Mar 28. doi:10.1136/openhrt-2013-000019

Manfredini, R.; Fabbian, F.; Cappadona, R.; De Giorgi, A.; Bravi, F.; Carradori, T.; Flacco, M.E.; Manzoli, L. Daylight Saving Time and Acute Myocardial Infarction: A Meta-Analysis. J. Clin. Med. 2019, 8, 404